Questions and Answers
Question:

There has been a rumor lately that 19’s may not be required in our paperwork for our programs: only the
copies or viewing of documents that support the 19’s. We heard that only the viewing of the documents
and copies, if possible, is necessary. If this is the case, it would make things much easier for us to
conduct our intake sessions. Please clarify if the 19 is required as part of our paperwork for Dislocated
Worker and Federal Adult Programs (DWFAP).

Answer:

This is based on a federal TEGL 10-23 released a while back which requires states to reduce the
administrative burden when enrolling participants. Senior leadership at DEED is currently working on
official guidance to the field.

Until you hear otherwise, 19 paperwork is still required for DWFAP programs. We will push any official
statement from the Senior Leadership team as soon as we know. In the meantime, the slides below may
be helpful as service providers are thinking through this guidance.
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PquI d l ng Some ETA grant program services can be provided without work
Services to authorization verification.

Pa rtci pa nts This can be helpful in many situations, including where:

Wit h out Wo rk + workers are awaiting work authorization,

A h . . * already have work authorization but do not have the
Ut orl Zatl on documents to demonstrate it due to surviving a disaster,

Veriﬁcaﬁon * or any number of circumstances.

Grantees do not need to verify that one of these scenarios
occurred; grantees can deliver certain services without checking
work authorization to ensure the efficient delivery of services to
workers in need.
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Services that do
NOT Require
Work
Authorization
Verification

Services that do
Require

Work
Authorization
Verification

Grantees may deliver many services without proof of a participant’s

work authorization, including, but not limited to:

Services that require work authorization verification include, but
are not limited to:

Labor exchange services— LMI, career exploration, career
guidance, resume writing assistance, and job search assistance.
Information on worker rights and where to find legal assistance.
Referral to community resources such as transportation, childcare

support, food assistance, housing assistance, medical assistance,
and other similar resources.

Individualized services — career assessments, development of an
individual employment plan, group counseling, one-on-one case
management, career planning, information on foreign credential
evaluation services and on obtaining credit for prior learning.

Basic skills education including English language instruction, and
high school equivalency.

Assistance in completing paperwork to finalize work authorization.
Assistance in applying for an occupational license

Outreach to workers regarding the Employment Related Law
Complaint System and processing such complaints.

Job placement.
Occupational post-secondary training.

Work experience, including community service employment
assignments in SCSEP.
Supportive Services that represent a direct financial benefit such

as a voucher or reimbursement, relocation expenses, or needs-
related payments.

* Grantees may postpone verifying work authorization
documentation until the participant is moving into services that
require authorization.

* Grantees must verify that an individual has been granted work
authorization prior to delivering those services identified above

* A copy of such documentation is not required for a participant
file, encourage viewing participant’s documents and note in the
case file that the participant has an employment authorization
document.




Question:
Is the use of a QR code which provides the details required from the law allowable?
This is regarding Public Law 115-31, Division H, Title V, Section 505, which requires the following:

When issuing statements, press releases, requests for proposals, bid solicitations and other
documents describing projects or programs funded in whole or part with Federal money, all non-
Federal entities receiving Federal funds shall clearly state:

1. The percentage of the total costs of the program or project which will be financed with
Federal money;

2. The dollar amount of Federal funds for the project or program; and

3. The percentage and dollar amount of the total costs of the project or program that will be
financed by non-governmental sources.

We have several providers who are struggling with fitting all the details of the acknowledgement onto
their program flyers, etc. and are looking for more efficient options.

Answer:

Yes, you may use a QR code to capture the required disclaimer information above.



